Topp-tur med Gro og sekken

«Gro med sekken»!!
Tidlig på 70 tallet figurerte det en gutt på NRK som gikk under navnet «Stian med sekken». I sekken hans var det sanger. I Vestfold nå i 2014, finnes det en musikkformidler som jeg vil kalle «Gro med sekken». Hun har også sanger i sekken sin. Ganske tilfeldig fikk jeg være med ved en musikkstund på en skjermet avdeling her for leden. Inn på stua på avdelingen kom Gro Hansen ruslende med en slitt, gammel tursekk på ryggen der det stakk ut noe både her og der. Nesten før hun ble introdusert kom det assosiasjoner fra det lille publikumet til Romeo Klive og Kanutten! Bruken av erindrings-gjenstanden traff målet sitt. Hun hadde vekket nysgjerrighet og fikk oppmerksomhet.  Hun tok oss med på en opptur som startet med Prøysen, fortsatte med vårlige toner, ledet til 17. mai og grunnlovsjubileet, og hensatte oss alle til en stemning av velvære, forundring og beundring. Med en herlig tilstedeværelse, avstemt med varsomhet og respekt, fanget hun sine tilhørere. Hun spilte både på egne og våre strenger. Stimulering og miljøbehandling på fagspråket. Kjempekoselig på folkespråket! Ja takk, begge deler!

Det ble toner og triller…. Som gjest hos en liten, sårbar gruppe viste hun en nydelig varsomhet blandet med musikalitet, tuftet på vår kultur og musikkarv. Musikk er kommunikasjon, en påkobling til livet, musikk aktiviserer og stimulerer, er man heldig med sjanger og volum kan det avlede uro og virke antidepressivt. Denne Gro hadde virkelig «noe å fare med». Ved hjelp av stemmen, ulike instrumenter som leirgauker, seljefløyte og tusse-fløyte, gitar og trombone, tok hun oss med! Hun fikk leirgauken til å kvitre og oss til å synge!

Gro Hansen fortalte meg at hun besøkte sykehjemmet som et innslag fra den kulturelle spaserstokken. Det å ta musikkformidleren inn på stua til de med minst resurser, er for noen det eneste alternativet for kultur og underholdning. Personal som er til stede og støtter og deltar, og så denne varsomme og musikalske formidleren, det blir terningkast 6 fra Demensperspektiv!

Jeg vil anbefale Gro! Jeg kjenner ikke hennes faglige bakgrunn, hva har hun «i bunnen»? Når alt kommer til alt så er det viktigst hva man har på toppen. Jeg håper mange vil bruke Gro. Dette er er behandling, fri for bivirkninger.

 

Share

3 thoughts on “Topp-tur med Gro og sekken

  1. Du verden, så glad jeg blir når noen ser meg og opplever meg slik. Tusen, tusen takk Cathrine 🙂 Man vil jo gjerne høre at man når fram til sitt publikum,og det hjelper masse at en tredje person responderer slik du gjør nå. Du lurer på hvem jeg er…. En som har vært kulturarbeider, Musikklærer og korpsdirigent i 25 år, men som først nå har tort å reise rundt alene. Man har jo samlet litt instrumenter og repertoar underveis, og det gir dobbelt tilbake når man får god respons 🙂 Som du så riktig sier; hva man har i «bunn» eller på papiret er kanskje ikke så viktig, men det har jo blitt noen år med musikkutdanning 🙂 Så igjen; takk for at du ser meg!
    Gro

    • Ikke i tvil om at du både har kompetanse i bunnen og på toppen. Og du fortjener rosen. Håper du når frem til mange i målgruppa som trenger kulturformidling på en tilrettelagt måte.
      Cathrine

  2. Pingback: Ikke ta vekk den kulturelle spaserstokken! | Demensperspektiv

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *