Fravær, – teaterstykke om å ha demens

Teatersykket er sterkt, gripende og opplysende. Vi føler og ser fornektelsen, barndomsminnenes styrke, den lille indre stemmen som varsler at noe er galt, pårørendes fortvilelse, streben etter å hjelpe. Grepet om virkeligheten som svinner, og til slutt den aller siste biten av denne reisen hvor fravær nærmest føles helt bokstavelig. Fravær forteller historien gjennom stemmen til den som er rammet av sykdommen, fantastisk formidlet av Marit Østby på Oslo Nye Trikkestallen.

Jeg har sett filmen «Still Alice» hvor vi følger en kvinne som får Alzheimer. Jeg opplevet den filmen som noe «glanset og polert», amerikanisert. Fravær er skrevet av den amerikanske forfatteren Peter M. Floyd. Jeg opplever ikke Fravær som polert eller amerikanisert. Dette er en troverdig og naken historie om hvordan en demenssykdom kan være.
Noe savnet jeg, men jeg lærte mer enn det jeg savnet og jeg følte mer enn jeg lærte. Tusen takk til Regissør Birgitte Victoria Svendsen.

Å gå på denne type teaterstykke er ikke forenelig med en «festlig kveld på byen». Det som derimot er fint, det er å se stykket sammen med andre som også har en relasjon til demens. Jeg er takknemlig for at jeg fikk opplevelsen sammen med gode fagfeller fra Tønsberg.

11.10.15
Cathrine

Share

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *